Installatie van een CO (koolmonoxide)-detector

Detectiesystemen

Het vinden en/of kiezen van een koolmonoxidemelder is niet altijd eenvoudig. Tragische gebeurtenissen hebben de gevaren van CO-vergiftiging aan het licht gebracht. Opportunistische fabrikanten storten zich op deze lucratieve markt zonder altijd veel aandacht te besteden aan de kwaliteit van hun producten… en daarin schuilt het gevaar!

Koolmonoxide (CO) is een gevaarlijk gas dat onzichtbaar en reukloos is en in zeer lage concentraties (< 0,001%) in de atmosfeer aanwezig is. Het ontstaat bij de verbranding van koolstof houdende brandstoffen (kolen, hout, stookolie, gas, enz.). In aanwezigheid van voldoende zuurstof wordt CO omgezet in CO2 (kooldioxide), dat niet giftig is. Maar als er niet genoeg zuurstof is, stijgt de hoeveelheid CO tot gevaarlijke niveaus.

Volgens de website gezondheidenwetenschap.be is koolmonoxidevergiftiging de belangrijkste vorm van vergiftiging in België, zowel accidenteel als opzettelijk. Eén op de 2 gevallen van vergiftiging vindt plaats in de badkamer. Elk jaar vallen er tussen 800 en 900 slachtoffers van CO-vergiftiging in België. CO doodt ongeveer twintig mensen per jaar. Het komt vooral voor tussen november en april, wanneer verwarmingstoestellen het meest gebruikt worden.

Koop dus zeker een koolmonoxidemelder om jezelf te beschermen.

Hoe werkt een CO-detector?

De koolmonoxidemelder geeft onmiddellijk een geluidssignaal wanneer de concentratie CO in de lucht in je huis een bepaalde drempel overschrijdt. Dit geluidssignaal is verschillend van dat van een rookmelder, om verwarring bij de bewoners van het huis te voorkomen.

Waar en hoe installeer je een koolmonoxidemelder?

Voor een optimale installatie van de melder raden we aan deze te plaatsen volgens de aanbevelingen in de gebruiksaanwijzing. Hij werkt helemaal niet als een rookmelder…

Wat is het verschil tussen een rookmelder en een koolmonoxidemelder?

Het is belangrijk dat je rookmelders en koolmonoxidemelders niet met elkaar verwart. Rookmelders zijn ontworpen om rook te detecteren, terwijl koolmonoxidemelders je waarschuwen wanneer een verbrandingstoestel (kachel, fornuis, inbouwhaard, boiler, enz.) koolmonoxide, een geurloos, kleurloos maar dodelijk gas, in de kamer uitstoot.

Contacteer ons

Neem contact met ons op voor meer informatie. We helpen je graag verder!