Nieuwigheden in de kijker

Schuimblusser Sicli

BIOMAX 100% fluorvrije brandblusser

Het Aqua-gamma breidt uit met een fluorvrije versie.
Gezien het gebruik van schuimen met PFOA verboden zal zijn, stelt Sicli uw met trots zijn nieuwste product voor, 100% in België ontworpen en gemaakt : de BIOMAX 100% fluorvrije brandblusser.

Aarzel niet om ons te raadplegen.

Het Lithimax gamma tegen lithium-ionbranden

Met een gestage toename van huishoudelijke apparaten op batterijen, gereedschap, recreatieve apparatuur of motoren, neemt het risico op branden die niet kunnen worden geblust met conventionele brandblussers toe. Lithium-ionbranden vormen niet alleen een hoog risico voor gevaar door het vrijkomen van immense energie; bovendien kunnen explosieve reacties worden veroorzaakt door het gebruik van water, schuim of CO2-blussers.

Lithiumbatterijen versus lithium-ionbatterijen
Deze twee batterijtypen zijn vaak verward maar staan ​​eigenlijk niet met elkaar in verband. Lithiumbatterijen zijn niet-oplaadbare of ‘primaire’ cellen met een hoge capaciteit. Ze komen vaak voor in alles, van horloge-batterijen tot ‘AA’-batterijen in consumentenelektronica (camera’s, enz.). Lithium-ionbatterijen zijn oplaadbare batterijen die in alles worden gebruikt, van laptops tot elektrische auto’s en bevatten eigenlijk geen lithium in zijn metalen vorm.

Lithiumbranden bestrijden
Lithiumbatterijen zijn een brandgevaar van klasse D (ontvlambaar metaal) en hebben een gespecialiseerde brandblusser nodig die speciaal voor dat risico is ontworpen. Sicli biedt u een reeks Klasse D-blussers aan die geschikt zijn voor het bestrijden van lithiumbatterijen. Zie via de navigator hierboven Ons gamma > Brandblussers > Poedersnelblussers > Brandblussers poeder “D”

 

Brandende lithium-ion batterijen bestrijden
Lithium-ionbatterijen zijn geen klasse D-risico omdat ze geen lithium in metaalvorm bevatten. Ze zijn eigenlijk een klasse A-risico, maar met enkele kanttekeningen. Het gevaar bij branden met lithium-ionbatterijen is het elektrolyt in de batterijen in plaats van de lithiumzouten. Elke batterij gebruikt een andere elektrolytoplossing, maar veel bevatten fluor, die gemakkelijk kan worden gecombineerd met de waterstof in water dat wordt gebruikt voor brandbestrijding om waterstoffluoride te maken.

Het gebruiken van water kan dodelijk zijn
Dit is een zeer giftig gas dat blindheid en ademhalingsfalen kan veroorzaken en is in waterige vorm (waterstoffluoride) zeer corrosief en wordt geabsorbeerd door de huid. Hoewel lithium-ionbatterijen in theorie een klasse A-risico vormen en met gewoon water kunnen worden gedoofd, kan dit gevaarlijke en mogelijk dodelijke bijwerkingen veroorzaken. Sicli biedt een reeks blustoestellen die speciaal zijn ontworpen voor het bestrijden van branden met lithium-ionbatterijen – die niet alleen de brand blussen, maar ook de fluorverbindingen neutraliseren en de dodelijke bijwerkingen volledig verwijderen.

Onze oplossing
Ons gamma Lithimax F-500 snelblussers zijn BENOR goedgekeurd en zijn het enige product voor gebruik tegen brandende Lithium-ionbatterijen. Dit komt omdat de F-500 zich bezighoudt met de vrije radicalen die voorkomen in een Lithium-ionbrand die een kettingreactie veroorzaken, waardoor de drie elementen behouden blijven die nodig zijn om een ​​brand brandend te houden. Als inkapselingsmiddel wikkelt F-500 zich op moleculair niveau rond de vrije radicalen (tetraëders) en onderbreekt het de drie elementen – warmte, brandstof en zuurstof voor een aanhoudende brand. Dit maakt het de ideale onderdrukker voor huishoudelijk en commercieel gebruik, omdat het veilig kan worden gebruikt thuis of op kantoor waar veel Lithium-ion-aangedreven producten worden gevonden.

Beschikbare draagbare formaten: 3, 6 en 9l
Beschikbare mobiele formaten : 50l
Te gebruiken op vuren van klasse A

CAFS (Compressed Air Foam System)

Een efficiente techniek om met schuim te blussen is het zogenaamde Compressed Air Foam System, kortweg CAFS genoemd. Deze systemen raken meer en meer ingeburgerd, zowel binnen bedrijven als bij de brandweer.

In het water wordt in een lage dosering SVM (schuim vormend middel) toegevoegd. Aan deze premix wordt onder druk lucht toegevoegd. Zo ontstaat een schuim met heel specifieke eigenschappen. Het verspuiten levert weinig terugslag, omdat de massa vooral uit lucht bestaat. Door het toevoegen van lucht kan er lang gespoten worden met relatief weinig water en schuim. Een ander voordeel is de worplengte. Bij CAFS wordt de lucht onder druk voor de straalpijp toegevoegd en deze extra energie zorgt voor een zeer goede worplengte.

CAFS biedt een zeer stabiel schuim met een hoge adhesie. Dit zorgt ervoor dat het schuim overal goed blijft plakken.
Sicli biedt u een draagbaar MicroCAFS (12L) systeem aan.