Wat zijn de verschillende klassen van vuur?

Brandblussers

De klassen van vuur

Wist u dat ? Elk type blusser is ontworpen om één of meerdere vuurklassen te blussen. Branden zijn ingedeeld in zes klassen, elk met een letter van A tot en met F. Vergeet nooit: de ene brand is de andere niet! U moet dus uw blusser kiezen op basis van de brandstof. Door te reageren met nauwkeurige apparatuur die is aangepast aan de situatie, kunt u het verschil maken tussen leven en dood. SICLI, uw 100% Belgische brandbeveiligingsprofessional, vertelt u meer over de verschillende klassen van vuur  en de blusmiddelen die daarbij horen.

Vuurklasse A

Klasse A-brand omvat “droge” vaste materialen die sintels vormen. Deze klasse wordt geassocieerd met brandbare branden, met of zonder vlammen, en omvat daarom meubels, hout, papier, stoffen, kunststoffen, enz. Bij dit type brand raadt SICLI het gebruik van een schuimblusser aan, of een ABC-poederblusser met een voorkeur voor de schuimblusser voor alles wat te maken heeft met kantooromgevingen, voedselproductie, enz.

De schuimblusser heeft de volgende voordelen:

  • Permanent zicht op de haard tijdens het gebruik
  • Langere leegtijd dan een poederblusser
  • Aanzienlijk verkoelend effect
  • Geen herontsteking waar het product wordt geprojecteerd.
  • Proper

Een aanstaande Europese richtlijn (nog niet gestemd) zal leiden tot een belangrijke aanpassing voor schuimblussers. Ze zullen waarschijnlijk PFAS-vrij moeten zijn. Sicli, ontwerper en producent van made in Belgium brandblussers heeft al brandblussers die voldoen aan deze toekomstige richtlijn: het BIOMAX gamma.

Vuurklasse B

Brandklasse B betreft branden met brandbare vloeistoffen of vloeibare vaste stoffen. Deze categorie omvat met name koolwaterstoffen (benzine, diesel, olie), alcohol, oplosmiddelen, vetten, was, bitumen, enz. Voor dit type brand raadt SICLI het gebruik van schuim, CO2 en BC- of ABC-poeders aan. Voor branden met polaire oplosmiddelen is een specifieke blusser beschikbaar: Siclaf.

Vuurklasse C

Onder brandklasse C vinden we “gas” haarden. Deze categorie omvat, maar is niet beperkt tot, propaan, butaan, methaan (aardgas), geproduceerd gas, enz. Als u hiermee te maken krijgt, adviseert SICLI u om BC- of ABC-poeders te gebruiken.

Vuurklasse D

Brandklasse D heeft betrekking op brandbare metalen. Dit betreft met name magnesium, aluminium, fosfor, titanium, etc. Voor dit type brand raadt SICLI het gebruik van poeder D aan.

Vuurklasse E

Klasse E-branden worden veroorzaakt door elektrische apparatuur. Voor dit type brand raadt SICLI het gebruik aan van CO2, schuim in plaats van ABC-poeder om schade door het gebruik van poeder te voorkomen… Waarschuwing: gebruik nooit een slanghaspel als er zo’n brand uitbreekt!

Deze brandklasse wordt niet meer vermeld op brandblussers.

Vuurklasse F

Brandklasse F betreft branden met (kook)vetten en oliën. Tot deze categorie behoren met name dierlijk vet of plantaardig vet. Voor dit type brand is er maar één oplossing: de blusser klasse F. Onze schuimblussers zijn veelzijdig inzetbaar en hebben klassen A-B-F

Lithium-ion vuren

De ontwikkeling van lithium-ionbatterijen brengt nieuwe risico’s met zich mee. Batterijbranden worden snel onbeheersbaar. Het is belangrijk om snel te handelen met geschikte PBM’s. Voor deze branden heeft Sicli een gamma specifieke blussers: het Lithimax-assortiment in standaard- en antivriesuitvoering.

De juiste brandblusser kiezen

Houd bij het kiezen van een brandblusser altijd rekening met de mogelijke brandbare stoffen die aanwezig zijn in de omgeving waar deze zal worden gebruikt. SICLI is hier om u te begeleiden! Brandpreventie is volgens hem inderdaad essentieel. Met haar 100 jaar ervaring in het vak biedt zij u dan ook een breed assortiment aan brandblussers, maar ook brandmiddelen zoals blusdekens, branddetectiesystemen, veiligheidspictogrammen. Geschikte apparatuur is de sleutel tot een veilige omgeving waarmee u het ergste kunt voorkomen in geval van een ramp.

Neem gerust contact op voor al uw vragen over de aankoop van een van onze brandblussers: bel naar +32 2 370 24 11, mail naar info@sicli.be of gebruik ons contactformulier.